DOROSTENKY MAJÍ DOHRÁNO, JAK SE JIM DAŘILO A CO JE JEŠTĚ V LETOŠNÍ SEZÓNĚ ČEKÁ?

Petra Vavříková/ 31 května, 2024/ Aktuality/ 0 comments

Sezóna 2023/2024 se pomalu chýlí ke svému konci. Žactvo ještě své soutěže dohrává, ale naše dorostenky už 1.ligy dohrály a užívají si zasloužený, ale stále aktivní odpočinek. Jak se jim letos dařilo?

Mladší dorostenky, složené z ročníků 2007/2008 skončily letos na 7.místě se ziskem 13 bodů. Na podzim získaly jen 5 bodů, ale za to na jaře šel u týmu vidět velký pokrok a tréninková dřina. Na favority sice holky nestačily (Plzeň, Slavia, Most), ovšem důležitá utkání vyhrály a zajistily si tak pozici ve středu tabulky a jistotu účast v nejvyšší dorostenecké soutěži na další sezónu. Tu letošní završily výhrou nad Zorou Olomouc. Nejlepšími střelkyněmi mladších dorostenek byly Markéta Ustrnulová s 97 brankami, Eliška Škárková se 74 brankami a Ema Rozumová se 68 brankami.

I když to letos na medaile nestačilo, těší nás individuální úspěchy hráček. Jelikož je Poruba zařazena do svazového systému výchovy talentované mládeže (RKC), tak jsou tři mladší dorostenky zařazeny do mládežnických reprezentací. Během sezóny byla do dorostenecké reprezentace povolána Eliška Škárková na pozici pivota (starší článek). Do týmu kadetek byly zařazeny dvě hráčky ročníku 2008 a to brankářka Julie Wysogladová a spojka Anna Svobodová. Poslední jmenovaná se zúčastnila nedávného kempu kadetek v Luhačovicích. Jsme na vás holky pyšní a držíme palce.

 

Starší dorostenky složené z ročníků 2005/2006 zakončily sezónu na 10.místě se 14.body. Měly ale v úvodu letošní sezóny velkou smůlu. Nejprve se zranily Klára Ulmanová a Klára Mrózková a také naše talentované hráčky ročníku 2005, které jsou již druhým rokem zařazeny do kádru žen, se nemohly zúčastnit většiny utkání podzimu. Interliga má samozřejmě při kolizi termínů přednost. Tým tak nemohla v několika utkáních podržet v bráně Páťa Wizurová a v prvních utkáních chyběla také Nafissatou Mbaye. Ta léčila zranění kotníku, které si přivezla z letní Olympiády mládeže ve Slovinsku. Tam byla s dorosteneckou reprezentací České republiky. V podzimní části tak získaly starší dorostenky pouze 4 body, když porazily Bohumín a Vršovice. Na jaře si ovšem takzvaně spravily chuť. Porazily Kunovice, Kynžvart, Jindřichův Hradec a smlsly si také na celkovém vítězi 1.ligy Slavii Praha. Nejlepšími střelkyněmi Poruby byly již zmíněná Nafi Mbaye se 134 brankami, Dobrozemská Adéla se 109 brankami a Feldmannová Erika s 89 brankami.

Jak jsme již zmínili u mladších dorostenek, tak i ve starších nás velmi těší, že Poruba generuje reprezentantky. V dorostenecké reprezentaci se již od minulé sezóny zabydlela karvinská odchovankyně Nafissatou Mbaye. V juniorské reprezentaci je v širším kádru pivotmanka, již zmíněná Adéla Dobrozemská, momentálně v rekonvalescenci Klára Ulmanová a dvojčata Karolína a Kristina Rajovy, které jsou již v kádru žen. Oporou v bráně je pak také naše opora Patricie Wizurová. Ta pochází stejně jako Nafi z karvinské líhně talentů. Páťa navíc letos poprvé nakoukla také do seniorské reprezentace. Nejprve jen na kemp a následně byla hlavním trenérem nominovaná na turnaj olympijské kvalifikace ve Španělsku. Ten sice českým házenkářkám nevyšel, ale jsme rádi, že Páťa dostala příležitost a získala tak první cenné zkušenosti ve „velké“ házené.

Všem našim hráčkám děkujeme za reprezentaci ostravské házené a výše zmíněným za reprezentaci České republiky a přejeme do dalších sezón mnoho úspěchu jak sportovních, tak osobních.

Poruba si také zakládá na výchově mladých trenérek a rozhodčích a dorostenky pomáhají v klubu a v kraji s organizací různých akcí a také mimo termíny svých utkání rozhodují utkání mládeže. Jsme za to rádi a přejeme děvčatům také úspěchy na tomto nezáviděníhodném poli.

Soutěžní část sezóny je tedy u konce, ale týmy čeká ještě turnaj Eurofest ve slovinském Koperu a reprezentantky pak šampionáty. O všem opět budeme informovat.

Share this Post

Leave a Comment