EVROPSKÝ BEACHHANDBALL V PRAZE

Petra Vavříková/ 1 srpna, 2022/ Aktuality/ 0 comments

Před měsícem se v Praze konala velká sportovní akce. Česká republika se ujala pořadatelství beachhandballového Eura kategorie U16 a kvalifikace seniorských družstev mužů a žen na Euro 2023 po zrušení pořadatelství Ruska. Vše se naplánovalo a uskutečnilo na poslední chvíli. Nakonec vše dopadlo dobře a až na trochu nebeachové deštivé počasí vše klaplo a organizátoři v čele s předsedkyní Komise pro alternativní druhy házené ČSH Hankou Kaczkowskou zaslouží velkou pochvalu.

Čtyři nově vytvořená česká reprezentační družstva čekala první mezinárodní klání. Po roce příprav, tréninkových kempů, kdy se vybírali vhodní hráči a hráčky se čtyři týmy sjely na začátku července do Prahy, do Beachklubu Ládví.

Výsledky a vše o šampionátu najdete zde:https://www.euro2022.cz/

Z Poruby se této velké akce zúčastnila trenérka Petra Vavříková coby trenérka dívčího dorosteneckého týmu U16, ve kterém hrála v Porubě hostující hráčka Sokolu Karviná, dorostenka Nafissatou Mbaye. Dále se Eura účastnily coby zapisovatelky utkání také naše starší dorostenky Klára Kostelňáková, Vendula Tichá, Lucie Hlinková a Klára Mašlíková.

Trenérky Vavříkové jsme se zeptali na dojmy z turnaje a spokojenost s umístěním dorostenek:

„Dorostenky se umístily na své první mezinárodní akci na 12. místě z celkových 15ti družstev. Cíle byly určitě vyšší a troufám si dle výsledků jednotlivých utkání říct, že do budoucna na vyšší příčky určitě máme. Na lepší umístění nám krom trochy toho sportovního štěstí chyběly bezpochyby hráčské (i trenérské) zkušenosti, které jsme ale právě touto akcí získali. Pouhý jeden rok přípravy, kdy jsme vloni v létě začali teprve prvním výběrem vhodných adeptek a zima plná covidových karantén nám zamíchala kartami, co se týče větší praxe hráček na písku. Některé se z různých karanténních důvodů nemohly zúčastnit všech kempů a tím pádem sehranost družstva malinko pokulhávala na rozdíl od zkušenějších a sehranějších soupeřek. Euro bylo pro nás všechny (hráčky i realizační tým) úplně první reprezentační mezinárodní akcí, ze které jsme si vzali mnoho podnětů a zkušeností do další práce. Například v základní skupině jsme první ostré utkání hráli s následnými mistryněmi z Maďarska, čtvrtým Ukrajinkám podlehly jen těsně a po dvou dalších výhrách ve skupině jsme z 3.místa mezi osmičku nejlepších nepostoupili jen o horší skóre. Každopádně zážitek z Eura byl obrovský a všichni pevně doufáme, že beachhandball si v ČR najde své pevné místo.“

Reprezentantku, nejlepší českou střelkyni, mladší dorostenku Nafissatou Mbaye jsme taky vyzpovídali:

Nafi, jak s odstupem téměř měsíce hodnotíš šampionát?

„Euro bylo super, další nová zkušenost a zážitky. Výkon na počet srazů nebyl špatný, ale určitě toho potřebujeme hodně zlepšit.“

Fandily vám plné tribuny, pomáhalo ti to k lepšímu výkonu? Jak si to vnímala?

„Při samotné hře okolí moc nevnímám, soustředím se na zápas (úsměv), ale za fanoušky jsem moc ráda, byli skvělí.“

Co kolektiv? Neměli jste moc srazů, stihly jste utvořit dobrou partu?

„S holkama jsme si sedly už od prvních srazů a za mě máme super kolektiv.“

Byla jsi nejlepší střelkyní a tahounkou týmu, měla si tuto roli už před Eurem?

„Určitě ne, ani jsem to nečekala, že se to takhle vyvine, ale když to týmu pomohlo, tak jsem za to ráda (úsměv).“

Děkujeme za reprezentaci a přejeme hodně úspěchů.

Share this Post

Leave a Comment