PORUBSKÁ ÚČAST NA DOROSTENECKÉM MISTROVSTVÍ SVĚTA

Petra Vavříková/ 21 srpna, 2022/ Aktuality/ 0 comments

Příprava na novou sezónu už je v plném proudu, všechna naše mládežnická družstva už naplno trénují a těší na soutěžní utkání. My se ale ještě vrátíme k nedávno skončenému Mistrovství světa dorostenek, které se konalo na přelomu července a srpna v Severní Makedonii. Z Poruby se této vrcholné světové akce zúčastnila hned trojice hráček – Karolína Rajová, Klára Mrózková a Patricie Wizurová.

České reprezentantky jen těsně nepostoupily ze základní skupiny a v dalších bojích pak vybojovaly mezi 32 týmy z celého světa konečné 22.místo. Na dojmy ze šampionátu a hodnocení výkonu jsme se zeptali našich reprezentantek:

Kájo, jak bys zhodnotila vaše výkony? 22.místo nezní nejlépe. Na tak velké akci jsi byla poprvé.

„Minulý rok jsem kvůli operaci kolene prošvihla Euro, takže toto MS v Makedonii byla moje první velká reprezentační akce. Co se týká mého výkonu, tak jsem s ním byla po zranění vcelku spokojena. Nervozita z první větší akce se na tom samozřejmě podepsala a vím, že je do budoucna co zlepšovat. Našim cílem, který jsme si před odjezdem dali, byl minimálně postup ze základní skupiny. První zápas jsme odehráli proti Uruguayi a věděli jsme, že s tímhle soupeřem musíme získat dva body, což se nám také podařilo. Druhý zápas byl s Brazílií. Byl to velmi důležitý zápas, který jsme měli dotáhnout do vítězného konce. Bohužel díky nervozitě a velkému množství technických chyb se nám to nepovedlo a ze zápasu jsme odešli pouze s jedním bodem, který nám kvůli skóre nakonec k vytouženému postupu chyběl. Závěrečný zápas skupiny s Norskem, které mělo až doposud plný počet bodů, byl o to těžší, že my museli vyhrát nebo dat více gólů než Argentina a postoupit na skóre. Byl to pro nás zápas O VŠECHNO. A my jsme to věděli. Norsko je velmi kvalitní a těžký soupeř. Nakonec po těsné první půli, kdy jsme do šatny odcházeli se vztyčenou hlavou, jsme druhou půli nezvládli psychicky a zápas jsme prohráli, což byla velká škoda, protože soupeř byl opravdu hratelný. Ve skupině jsme tak skončili na třetím místě a sestoupily do hry o 17. – 32.místo. Zde nás čekaly utkání s Argentinou a se Španělskem. Věděli jsme, že to nebudou úplně lehké zápasy, hlavně se Španělskem, které díky silné skupině sestoupilo také. Zápas s Argentinou se nám těsně podařilo vyhrát s velkým štěstím, kdy z posledního devítimetrového hodu jsme skórovali a vyhráli o gól. Byl to skvělý pocit vyhrát a získat dva body. Se Španělskem, který byl papírovým favoritem už to nevyšlo a tenhle zápas se nám ani trochu nepovedl. Po prohře se Španělskem nás čekalo Rakousko a Švýcarsko. S Rakouskem se nám podařilo získat dva body. Bohužel nad Švýcarskem se nám po podařeném prvním poločase nepodařilo vyhrát. Konečné 22.místo je neúspěch, ale za holky mohu říct, že jsme do každého zápasu šly naplno. Moc ráda bych poděkovala všem za podporu a energii, kterou jsme na místě od všech fanoušků cítili a pečlivě sledovali příspěvky, které nám zasílali a sdíleli.“

Páťo, stihly jste v nabitém programu vidět alespoň něco z Makedonie?

„Makedonie házenou žije, je to velmi oblíbený sport. Ale země jako taková, no šlo vidět, že je chudá, to se projevilo i na ubytování a stravě v hotelu. Také jsme pocítili trochu přípravy narychlo, původně se mělo hrát v Gruzii. Ale co se sportovních hal týče, to jsme byli všichni mile překvapeni.“

Jak bys zhodnotila své výkony, byla jsi jasnou jedničkou a držela jsi tým v náročných pasážích skvělými výkony.

„Oproti Euru, kde to pro mě bylo velmi psychicky náročné a prakticky jsem se téměř nedostala na hřiště, jsem si nyní možnosti být jedničkou v bráně moc vážila. Fakt jsem byla hrozně ráda, že jsem si mohla tuto pozici vyzkoušet a dalo mi to mnoho zkušeností. Samozřejmě ve srovnání s Eurem to bylo hlavně fyzicky náročnější, ale každý zápas, který jsem odehrála, mi dal nové poznatky, na kterých musím pracovat. Určitě na sobě chci makat dál a dostat se i do juniorské reprezentace jako konkurence na pozici “jedničky”.

Klárko, ty jsi na pozici pivota dostala mnoho prostoru v zápasech, za což jsme rádi, dařilo se ti. Poprvé se na MS hrálo s novým míčem, bez použití lepidla. Jak se ti hrálo? A co říkáš na další nové pravidlo, možnost rozehrání po gólu v běhu ze středového kruhu?

„Tak mistrovství světa jsme si moc užila, byla to veliká zkušenost. A k míči, první pocit, když jsem ho držela v ruce, byl nepříjemný, protože to byl velký nezvyk chytat a házet míč bez lepidla. Nakonec jsem si na nový míč zvykla. Nejtěžší bylo chytání míče do jedné ruky v pivotu. Ve střelbě jsem nepociťovala takovou velkou změnu. Lépe se mi střílely technické střely. Rozehrání po gólu bylo mnohem jednodušší. Hra byla mnohem rychlejší.“

Děkujeme za skvělou reprezentaci porubské a moravskoslezské házené a držíme palce do dalších utkání, ať už v reprezentaci, tak v porubském dresu. Všechna tři děvčata jsou s dalšími nadějnými dorosteneckými hráčkami od letošní sezóny zařazeny do kádru žen. Ať se daří!

(Foto: IHF a ČSH)

Share this Post

Leave a Comment