BEACHHANDBALL – PLÁŽOVÁ HÁZENÁ NA VZESTUPU

Petra Vavříková/ 13 července, 2021/ Aktuality, Aktuality, Starší žačky/ 0 comments

Porubská mládež letos moc akcí (utkání, turnajů) nezažila vzhledem k lockdownu. Jednou z mála byl na konci covidové sezóny turnaj v plážové házené v Praze – Prague open beachhandball cup.

Na něj odjely na konci června dva týmy hráček ročníků 2006 a 2007. Jeden tým byl složený pouze z hráček ročníku 2007 s názvem Blue Falcons a druhý z hráček r.2006, který doplnily tři děvčata ze Sokola Karviné a ten nesl název Pink Falcons. Trenérsky týmy vedla trojice trenérek Petra Vavříková, Alžběta Mikolajková a vypomohla také trenérka Karviné Lucie Hudečková.

Na turnaj také krom dvou týmů odjely z Poruby ještě tři dorostenky, Klára Jandačová už poněkolikáté jako rozhodčí a Vendula Tichá a Klára Kostelňáková přijaly nabídku na funkci stolkařek a všichni si užili tři dny skvělé nálady, sluníčka a turnajové pohody v Beachklubu Ládví v Praze.

Součástí turnaje byly také dva semináře zaměřené na beachhandball. První, páteční byl pro nové rozhodčí plážové házené a druhý, sobotní pro trenéry. Ten sobotní trenérský byl téměř celodenní a v rolích lektorů se vystřídaly kapacity jako Jiří Opava (vývoj a rozvoj), Lada Trojková (pravidla), Pavel Farář a Martin Hrib (mládežnická reprezentace, trénink), Dušan Poloz (propojení handballu a beachhandballu) a téma jak trénovat plážovou házenou s dětmi měly na starost naše porubská Petra Vavříková a Šárka Raisová z Prahy.

Zpátky k samotnému turnaji, kdy se na čtyřech hřištích střídalo několik věkových kategorií od minižactva až po dospělé. Nejvíce obsazenou byla kategorie starších žaček, kam patřily naše dva týmy. V minulých ročnících se porubská děvčata vždy umisťovala na medailových stupních a ambice byly i nyní. Ale bohužel nebylo moc času na tréninky, karvinská děvčata navíc vůbec tento sport neznala a tak začátek turnaje holkám výsledkově moc nevyšel. Tým Blue Falcons každé utkání předváděl velmi pěkné beachhandballové akce z otoček, ale bohužel měl hodně sportovní smůly. Několik utkání holky prohrály po pěkných a bojovných výkonech až na nájezdy s velmi těsnými výsledky. Druhý tým Pink Falcons se v úvodních zápasech teprve sehrával a spíše shodou okolností a výsledků ostatních týmů se tzv.s odřenýma ušima dostal ze čtvrtého místa ve skupině do bojů o medaile. Hned v prvním utkání s neporaženým týmem z Ivančic holky podaly až neskutečný výkon, kdy po jasném prvním poločase ve prospěch Ivančic zabraly, vyhrály ten druhý a šly na nájezdy, kdy je to vždy vabank. V nervy drásajícím souboji se holkám povedly otočky za dva body, brankářka zavřela branku a velké překvapení bylo na světě. To holky nakoplo, porazily v dalším utkání tým ze Slávie Praha a postoupily až do finále. Tam už bohužel nestačily na skvěle sehraný tým děvčat z Mostu a Falconky si tak opět odvezly medaile, tentokrát stříbrné.

     

V kategorii dospělých si zahrály několik utkání také obě trenérky Alžběta Mikolajková a Lucie Hudečková a plážovkou se hlavně s ostatními z týmu bavily.

Plážová házená se v ČR dere pomalu na světlo. Komise pro alternativní druhy házené, ve které je Petra Vavříková členkou se snaží o větší popularizaci tohoto atraktivního sportu hlavně v mládežnických kategoriích. Hlavním úkolem je zapojení plážové házené a tréninku na písku do přípravy v létě a pak po sezóně hrát házenou venku na písku. První vlaštovkou tohoto sportu je v ČR juniorská reprezentace hráčů do 17 let, která se nyní vrátila z Eura ve Varně, kde po skvělých výkonech tým získat skvělé 9.místo a odehrál vyrovnaná utkání s evropskou špičkou. Více ZDE.

Více o plážové házené u nás najdete na stránkách Českého svazu házené ZDE.

(Foto: Sokol Poruba – Petra Vavříková, Prague open beachhandball cup – Hana Vrbková)

Share this Post

Leave a Comment