Plný počet bodů připisují straší žačky do celostátní Žákovské ligy

Hana Kaczkowská/ 12 ledna, 2020/ Aktuality, Aktuality, Starší žačky/ 0 comments

Druhé kolo celorepublikové házenkářské soutěže starších žaček – Žákovská liga je odehráno. Celkem pět turnajů tohoto kola hostily kluby Strakonic, Ivančic, Milevska, Tachova a Sokola Poruba. Do Ostravy se během pátečního večera sjela družstva z DHC Plzeň (8b), HC Háje (4b), Sokola Vršovice (0b), v sobotu ráno tuto trojici doplnil tým HC Zlín B (2b).

Po prvním kole, kdy mladým Porubankám z důvodů nemocí a zranění chyběly nejen dvě hlavní opory, byl tým vedený trenérkou Petrou Vavříkovou bez bodu. Úkol do druhého kola, který stanovil trenérský tým ve složení: Humlová, Kozubek, Vavřík, Vavříková zněl tedy jasně – zisk 6 bodů!

„Věděli jsme, že do druhého kola půjdeme v plné sestavě, proto jsme již dopředu chystali taktiku na maximální zisk bodů. Po prvním kole jsme navíc dle postavení týmů v tabulce věděli, že je tento cíl reálný,“ říká na úvod hodnocení skvělého turnaje trenérka Petra Vavříková.

 

Sokol Poruba – Sokol Vršovice 21 : 8 (12 :7)

Po vlažném začátku, kdy jsme dokonce prohrávali 0:2, holky zpřesnily střelbu, pokryly nebezpečná křídla a poločasový šestibrankový náskok nás uklidnil. Ve druhém poločase jsme soupeři dovolili dobrou obranou a skvělým výkonem brankářky jen jeden gól. Mohli jsme tak pošetřit síly, zapojit všechny hráčky. Utkání jsme v klidu dovedli do třináctibrankové výhry.

Sokol Poruba – DHC Plzeň 19 : 11 (11 : 4)

Už před vstupem do druhého utkání jsme věděli, že nás čeká favorit soutěže, a že pokud chceme udržet krok a myslet na body, musíme zabrat hned od začátku na plný výkon. Zdravě nahecované holky se do Plzeňaček zakously od první sekundy a donutily hostující trenérku vzít si oddechový čas ve 4. minutě za stavu 5:0 pro nás. Vidina zisku cenných bodů nám nedovolila polevit, poločasový výsledek jsme dokonce ještě malinko navýšili 11:4. Ve druhém poločase jsme už jen kontrolovali stav a nedovolili soupeřkám dotáhnout se. Góly jsme dávali ze všech postů, do střelecké listiny se stejně jako v prvním utkání zapsalo 7 hráček. V bráně tým opět držely obě brankářky.

Sokol Poruba – HC Háje 23 : 16 (11 : 9)

Menším překvapením pro nás byl tým Hájů Praha. Nakonec se ukázalo, že ač s docela úzkým kádrem, byl to náš nejtěžší soupeř turnaje. Do zápasu jsme vkročili dobře a rychle si získali náskok čtyř branek (6:2), ale po hrozivě vypadajícím zákroku při rychlém útoku nám ze sestavy vypadla vyloučená Erika Feldmannová. Soupeřky se pak houževnatým výkonem dotáhly na poločasových 11:9. Druhá půle byla hodně vyrovnaná, pořád jsme si ale drželi dvou až třígólový náskok. Uspořené síly z prvních dvou utkání a přesná muška posledních 5. minut utkání (5:0) rozhodla v náš prospěch.

Sokol Poruba – HC Zlín B  26 : 14 (15 : 6)

Poslední utkání bývá vždy hodně těžké, síly i koncentrace dochází, a navíc mladé šikovné Zlíňanky (r.2006) vedené brankářskou legendou Lenkou Černou v předchozích utkáních ukázaly, že nás nečeká nic jednoduchého. Ač jsme už měli bodový cíl turnaje splněn, šla naše děvčata od prvního hvizdu zápasu za dalšími dvěma body. Zapojil se celý kádr, který soupeřkám dovolil poprvé skórovat až v 9. minutě (6:1). Po zbytek utkání jsme si už jen drželi dostatečný náskok, abychom koncentrovaným výkonem dokráčeli k zisku plného počtu bodů.

„Za výkony, které potěšily nejen nás trenéry, ale i rodiče a fanoušky musíme všechny děvčata pochválit! Je vidět, že když táhnou za jeden provaz má tým obrovskou sílu a odhodlání,“ nezapomíná na slova chvály trenérka a dodává: “Neradi chválíme jednotlivce, výsledek je vždy dílem celého družstva, ovšem zde je určitě na místě vyzdvihnout obě brankářky, jmenovitě Janu Mokrošovou a Terku Loveckou. Střelecky se do listiny zapsaly téměř všechny hráčky, góly přicházely ze všech postů. V útoku se dařila spolupráce spojek s pivotem, kterou skvěle doplňovala i obrana. Střeleckou tahounkou celého turnaje byla se 34 zásahy Klára Ulmanová. Nemalé poděkování patří také rodičům, kteří za pomocí bubnu neúnavně fandili a tlačili děvčata dopředu.“

Další turnaj Žákovské ligy čeká mladé Porubanky v únoru v Liberci, kde narazí krom domácího Liberce na tři favority celé soutěže – Slávii Praha, Jiskru Třeboň a Sokol Písek.

Share this Post

Leave a Comment