Kristina a Karolina Rajovy na Turnaji olympijských nadějí

Hana Kaczkowská/ 7 ledna, 2020/ Aktuality, Aktuality, Aktuality, Mladší dorostenky, Starší dorostenky/ 0 comments

Na konci roku 2019 se uskutečnil v Polsku Turnaj olympijských nadějí, kterého se zúčastnil také nejmladší český reprezentační výběr složený z nadějných hráček ročníku 2004. Tento výběr bude základem pro nově tvořící se reprezentační družstvo dorostenek, kterou v létě čeká otevřené mistrovství Evropy ve Švédsku. Do nominace družstva, které se účastnilo Turnaje olympijských nadějí v Polsku se dostaly také dvojčata Karolina a Kristina Rajovy, hrající na spojkách za mladší a starší dorostenky Sokola Poruba. Jak si děvčata tuto první reprezentační zkušenost užívala a jaké plány mají do budoucna se dozvíte v obsáhlém rozhovoru níže.

„Děvčata si svou nominaci vysloužily příkladem v přístupu k tréninku už od mladších žaček a pak hlavně svými výkony, které podávaly, jak na Kempu HN v Nymburku, tak i na MITAHu hráček r.2004. Předností obou hráček je tah na branku, rychlost, bojovnost, síla, týmový duch. Na turnaji v Polsku se pravidelně střídaly na pravé spojce, kde chybí dostatek levorukých hráček, obě se pak prosadily 5 góly,“ osvětluje nominaci nadějných házenkářek asistentka trenérky Papežové, Petra Vavříková, která zároveň působí jako šéftrenérka RHC Sokola Poruba.

Na jakém postu hrajete a čím na něm dle vašeho názoru vynikáte? Čím jste si podle vás zasloužily první nominaci do reprezentace?

Kristina: Převážně hraji na pozici pravé spojky občas i levé.  Nemyslím si, že v něčem extra vynikám oproti ostatním hráčkám v našem týmu, snažím se být hlavně rychlá, důrazná jak v obraně, tak i v útoku a pohotová což se mi podle mě celkem daří a tím jsem si podle mého názoru i zasloužila tuto nominaci. Také se snažím dát do veškerých tréninků maximum a zároveň chodím i na individuální tréninky (fitko, běh). 

Karolina: Hraji hlavně spojky. Většinou je to levá spojka, ale v reprezentaci jsem hrála na pravé.  Nejsem úplně vysoká hráčka což mi občas chybí, ale na druhou stranu si myslím, že jsem rychlá, silová a dynamická hráčka. Zároveň se snažím dávat si tréninky navíc a snažím se je neflákat a dřít na sobě.  To mi zřejmě pomohlo dostat se do výběru reprezentace.

Máte za sebou první zkušenost ve dresech s lvíčkem na hrudi, úspěšně jste absolvovaly Turnaj olympijských nadějí v Polsku. Jaké to bylo, co vám tento turnaj dal?

 Kristina: Jsem hodně moc ráda, že jsem byla nominována do reprezentace. Určitě mi to dalo mnoho nových herních zkušeností, nové kamarádky, nový pohled na zahraniční házenou.

Karolina: Hlavně zkušenosti do budoucna. Viděly jsme hrát holky z jiných zemí a dostaly jsme srovnání, jak jsme na tom my. Jsem hrozně moc ráda za tuto nominaci a zkušenost i za nové kamarádky, které jsme na akci získaly.

Obě jste se zapsaly také střelecky. Jakou chuť má vstřelená branka v českém dresu, je stejná jako ta v porubském? 😊

 Kristina: Branka je branka. Z té má většinou radost každý. Pokud jde o reprezentační branku je radost samozřejmě větší, ale je to také o dost těžší ji dát. Hrajete pod větším stresem, ale ten byl možná proto, že to bylo poprvé.

Karolina: Když jsem dala první branku spadla ze mě taková ta tréma, kterou jsem ze začátku měla. Jsem ráda, že jsem pár brankami pomohla týmu zvítězit. Jinak samozřejmě dát branku v reprezentaci je o něco náročnější než v běžné soutěži. Zdálo se mi to všechno rychlejší a tvrdší. Důležité je hlavně vyhrát, a to se nám, alespoň jednou podařilo.

 Myslíte si, že jste měly výhodu v tom, že s vámi na turnaji byla i trenérka Petra Vavříková, kterou dobře znáte?

Kristina: Paní Vavříková nás trénuje od začátku, co jsme začaly s házenou. Na turnaji nás podporovala psychicky, mohly jsme se na ní obrátit pokaždé, když jsme potřebovaly a byla určitě naší velkou podporou. Jsme za to určitě rády. Musím ale říct, že i hlavní trenérka paní Papežová a fyzioterapeutka paní Míša byly super.

Karolina: Obrovskou výhodu. Nebála jsem se ji na cokoliv zeptat a vždy mi poradila nebo pomohla. Psychicky nás podpořila, ale nebyla sama. Myslím si, že jak paní Vavříková, tak i paní trenérka Papežová byly super a daly nám hodně cenných rad a zkušeností a večer u rehabilitace a regenerace s paní Míšou Regulovou se to všechno završilo. Bylo to všechno super.

 Dá se srovnat příprava v reprezentačním týmu s přípravou v klubu? Jaký vidíte rozdíl?

Kristina: Myslím si, že tréninky byly náročnější, ale určitě stály za to.

Karolina: Je to podobné. Ke všem tréninkům přistupuji zodpovědně a snažím se na něm nechat všechno. Je fakt, že na reprezentačním tréninku jsme dělaly občas jiné věci, proto to bylo o něco náročnější.

 Jak jste do týmu nejmladších reprezentantek zapadly, cítily jste mezi sebou nějakou rivalitu?

Kristina: Já si myslím že dobře.  Sešly jsme se jako parta správných holek, celou dobu jsme se spolu bavily a nikdo nebyl stranou. Rivalita určitě nebyla žádná.  Spíše podpora a chuť společně vyhrát.

Karolina: Úžasný kolektiv, super holky dnes už nové kamarádky. Myslím si, že jsme si celkově dobře sedly. 

V Porubě obě nastupujete v soutěžích 1. ligy mladších i starších dorostenek. Dají se tyto soutěže srovnat, která je podle vás těžší a proč?

Kristina: Hrát za starší dorostenky je těžší než za mladší, protože holky jsou silově zdatnější a samozřejmě jsou i o něco zkušenější.

Karolina: Starší dorostenky jsou o něco tvrdší, ale soutěže jsou myslím podobné. Nedá se říct, že je něco těžší nebo lehčí.

V obou soutěžích se porubské týmy nacházejí spíše na spodní straně tabulky. V mladších dorostenkách jste například dokázaly remízovat se silným Mostem, ale s Pískem, který je také na středu tabulky jste si poradit nedokázaly. V čem vidíte ten největší problém?

Kristina: Někdy se daří, jindy nedaří. Házená je kolektivní sport a pokud někdy nehrajeme jako celek potom se to odráží na výsledku. Pevně věřím, že už budeme spíše vyhrávat.

Karolina: Ano to je pravda. Nejsme z toho moc nadšené a po dobrém startu jsme tak nějak zaspaly.  Myslím, si, že jsme si to už ale v šatně vyříkaly a půjdeme do toho v tomto roce naplno.

Jaké máte v této sezoně cíle s jednotlivými týmy?

Kristina: V obou kategorií bychom chtěly skončit do 5 místa.

Karolina: V obou kategoriích bychom chtěly skončit do 5 místa a udržet se v 1 lize.

A vaše osobní cíle?

Kristina: Ráda bych se udržela v reprezentaci ČR, zároveň bych chtěla být oporou našeho týmu Poruby. Do budoucna pak určitě hrát co nejdéle házenou a jednou možná i v zahraničí. 😊

Karolina: Ráda bych se udržela v reprezentaci ČR. Ráda bych byla velkou oporou domácího klubu Poruby a pokud by to šlo, ráda bych se jednou házenou živila, například někde v zahraničí nebo u nás.

Pojďme zabrousit tak trochu do vašeho soukromí. Jak jste se k házené dostaly? Jak dlouho ji hrajete?

Kristina – Karolina: Házenou hrajeme čtvrtým rokem. Dostaly jsme se k ní společně se sestrou ve škole v Třinci, kde se hrála mini házena.

Házená je tvrdý sport a dost často bolí. Mladé slečny se ale chtějí líbit, jak se vyrovnáváte s modřinami atd? 😊

Kristina: To je pravda. Modřin je stále dostatek. Snažím se však modřiny spíše rozdávat, než je dostávat. 😊

Karolina: Nemyslím si, že jen házená bolí. Co box?  Pokud člověk sportuje a dělá to naplno bolí skoro všechno. A modřiny ty patří k tomu i k házené.

Co pro vás házená znamená?

Kristina: Budoucnost. V tuto chvíli se ji snažím dát vše.

Karolina: Kdybych to měla říct jedním slovem tak řeknu že ji „miluji“. Jinak je to pro mě koníček, který mě hodně moc naplňuje a nedokázala bych bez něj už dnes být. Pevně věřím, že mě bude ještě dlouho provázet a jednou mě bude i živit. Moc bych si to přála a snažím se pro to udělat maximum.

Nejoblíbenější trenér – trenérka a proč?

Kristina: Nedá se říct, že je to pouze jeden, je jich určitě víc. Hodně nám dala ze začátku určitě paní Vavříková společně s paní Humlovou a jejím manželem, potom to byl pan Trojka s panem Zezulčíkem a teď máme hodně rády paní Alžbětu Michalíkovou, která je bývalá hráčka Poruby a moc nám pomáhá.

Karolina: Myslím si, že obě se sestrou můžeme poděkovat více lidem a není to jen jeden trenér. Sestáváme se každou chvíli s někým novým a snažíme se získat od každého z nich nové zkušenosti. Naposledy to byl reprezentační start a paní trenérka Papežová. Skoro denně trénujeme s paní Bětkou Michalíkovou, kterou máme hodně rády, moc nám pomáhá se vším. Jinak to jsou určitě paní Vavříková společně s paní Humlovou a jejím manželem, pan Borys Petrovskyj, a paní Bártová. Zapomenout nesmím ani na pana Trojku a pana Zezulčíka. Snad jsem na nikoho nezapomněla. Těch lidí, kteří nám se vším pomáhají je opravdu dost.

Máte svůj házenkářský vzor?

Kristina: Norka Nora Mørk – pravá spojka maďarského klubu Győri Audi ETO KC.

Karolina: Z těch zahraničních je to určitě Nora Mørk. Z českých hráček Eliška Desortová, Kamila Kordovská a Iveta Korešová.

Házenkářský sen?

Kristina: Zahraniční liga.

Karolina: Hrát v maďarském Győru, zároveň bych ráda zůstala v reprezentaci ČR a samozřejmě být zdravá, aby tohle vše mohlo vyjít.

 Co vám házená dává, a naopak třeba i bere?

Kristina: Nebere mi skoro nic. Na diskotéky ani na žádné podobné akce nechodím, asi by mě to ani nebavilo.  Ve volném čase jsem s lidmi, které mám ráda a hrají se mnou házenou. Takže určitě mi více dává, než bere.

Karolina: Trénujeme 5x týdně a o víkendu máme zápasy. Nemůžu však říct, že by mi to vadilo a házená mi něco vzala. Mám ji ráda a nevadí mi to.

Jak trávíte svůj volný čas, co nejraději děláte?

Kristina: Moc ho nemáme, ale snažíme se být s kamarády.

Karolina: V podstatě svůj volný čas trávím pouze házenou a nic jiného neznám. Kamarády mám převážně házenkáře. Můj kluk také hraje házenou, takže mi nic nechybí a můžu svůj volný čas trávit hlavně s ním.

Jak vypadá běžný den mladé nadějné házenkářky? Jakou školu studujete?

Kristina: Studujeme zatím základní školu ve Velké Polomi. Ráno jdeme do školy, ze školy na trénink po tréninku se poučíme a jdeme spát. Na víc věcí není čas.

Karolina: V tuto chvíli jsme v 9 třídě. Chystáme se na střední, což bude asi o dost náročnější. Zatím je to však vcelku v pohodě.  Ráno škola, odpoledne do večera trénink, večer se naučit do školy a spát.

Jste ve věku, kdy se rozhodujete, jakým směrem váš život dál povede. Čím tedy chcete po profesní stránce být?

Kristina: Chceme si podat přihlášku na sportovní Gymnázium do Ostravy a rády bychom se tam se sestrou dostaly. To je asi teď náš největší cíl. Rády bychom se sportu věnovaly ještě víc.

Karolina: Podávám si přihlášku na sportovní Gymnázium do Ostravy a ráda bych se tam dostala. Chtěla bych být jednou profesionální hráčkou házené.

Co kluci, máte stejný vkus? 😊

Kristina: Myslím si, že podobný ano.

Karolina: Líbí se nám podobní kluci. Takže asi ano.

Jste dvojčata, trávíte společné chvíle doma, ve škole na trénincích, nelezete si občas na nervy?

Kristina: Někdy ano, ale to k tomu patří. Jsme sice dvě, ale myslím si, že v tomto je i naše výhoda, umíme se navzájem podpořit a pomoct si, když potřebujeme.

Karolina: Někdy si na nervy lezeme, ale převážně je to naopak. Jsem ráda, že své dvojče mám a že spolu můžeme trávit čas.

Co byste řekly malým holkám, kdyby stály před rozhodnutím, zda házená či jiný sport?

Kristina: Tento sport není pro každou holku, ale určitě stojí za to ho dělat. Já bych určitě neměnila 😊.

Karolina: Házená je super a minimálně stojí za to si ji vyzkoušet. Pokud si sednete i jako parta lidí bude vás bavit celý život. Já bych určitě neměnila 😊.

 

 

 

Share this Post

Leave a Comment