Záloha Poruby získala titul Mistra, postup do 1. ligy však nevyužije

Hana Kaczkowská/ 10 dubna, 2019/ Aktuality, Aktuality, Ženy B/ 0 comments

Nedělní výhra nad druhým týmem tabulky z Velké Bystřice definitivně potvrdila prvenství porubské rezervy v 2. lize žen (východ), a to už čtyři kola před koncem soutěže. Jasnou dominanci tým vedený trenérským duem Pavel Rekšák a Petr Janoš dokazuje skutečností, že v sezoně 2018/2019 dosud neztratil ani jeden bod.

Jaké pocity prožívají trenéři po úspěchu, kterého se jim povedlo dosáhnout, a co je v nejbližší době čeká prozradili v malém rozhovoru níže.

Sen se stal skutečností, jaký je to pocit vyhrát čtyři kola před koncem sezony titul? 

PAVEL: Byla to výjimečná sezóna a vlastně ještě je. Tohle se již nemusí opakovat, a proto si to velice užívám, a hlavně zde patří poděkování každé hráčce, která za tento tým bojuje. Tak samo celý realizační tým v čele s vedoucím družstva, prostě každý pro toto udělal maximum. Nic není lehké, a proto si tohoto příběhu velmi vážím. Pocit je to nádherný bohužel má i trošku hořkou příchuť ale to pochopíš z dalších odpovědi.

PETR: Pocit je to skvělý! Tento tým si to beze sporu zaslouží. Holky chtějí každé utkání vyhrát, a to bez ohledu na okolnosti. Jsou to fantastické bojovnice, které se dokáží vypořádat s nastalými negativními vlivy a buldočí vůlí vyhrát i zápasy, ve kterých se nedaří podle našich představ.

Děvčata do zápasů dávají vše, což dokazuje i fakt, že jste dosud neztratili ani jeden bod. Který ze zápasů pro ně byl ten nejvíce problematický? 

PAVEL: Každé utkání začíná od nuly a soupeři se chtějí vytáhnout na tým, který vede, takže žádné utkání nebylo jednoduché. Asi bych řekl, že velmi těžké se nakonec jevily utkání se slabšími týmy, nebo týmy které nemají tolik výher. Naopak s těmi silnými družstvy jsme se dokázali připravit a holky odvedly vždy velmi poctivý výkon, kdy každá podala to nej. A pokud můžu jako trenér na tomto stavět pak je paráda s tímto družstvem pracovat. Moje filozofie byla nestavět hru na jedné hráčce ale na týmovosti, kdy každá může nahradit každou na svém herním postu. A to se mi (nám) vyplatilo.

PETR: Z mého pohledu byl stěžejní hned první zápas sezóny ve Velké Bystřici. V prvním poločase se nám nedařilo vůbec nic a v tom druhém se nepříjemně zranila Anička Pudichová. Holky i přesto výborným výkonem ve druhé půli předvedly fantastický obrat a nastartovaly unikátní sérii momentálně šestnácti vítězství v řadě.

2 liga žen východ má pouze 6 přihlášených družstev, myslíte si, že je to dobře nebo už ke konci sezony nastává jakási ponorka mezi soupeři? 

PAVEL: Dobře to není, ale na druhé straně bohužel více týmů tady není. Snad jen spojení s 3.ligou MSL. Ani ponorková nemoc není. Už se navzájem známe a víme co od koho čekat a tak je jen na taktice do utkání jak co zvládnout.

PETR: Bylo by fajn, kdyby tuto soutěž hrálo více družstev, ale jak říká Pavel, počet týmů může navýšit pouze spojení s MSL žen, kde ovšem v současné době hrají pouhopouhé 3 týmy …

Poslední krok k zisku titulu jste udělali v neděli s druhým týmem tabulky Velkou Bystřicí. Popište nám průběh zápasu, bylo od prvního hvizdu vidět, že je předčasný zisk titulu reálný?

PAVEL: Opět utkání začíná za stavu 0:0 a vždy je třeba mít uctivost a pokoru k soupeři. Myslím si, že toto se mi (nám) vyplatilo, a proto můžeme slavit. Bylo by velmi špatné, kdybych svým vlastním holkám nevěřil. Takže pokora k soupeři a věřit ve vlastní tým a vše je reálné. Ano věřil jsem, že to dokážeme. V celém utkání jsme pořád vedli, ale myslet na zisk titulu jsem si dovolil, když rozhodčí naposledy foukli do píšťalky. Za svým družstvem, každou hráčkou a realizačním týmem budu vždy stát. Oni mi za to moc stojí.

PETR: Holky šly za vítězstvím od prvních sekund zápasu. Jednoduché utkání to rozhodně nebylo, protože soupeřky mají kvalitu a je to tým, který vám nedá nikdy nic zadarmo. Budu se asi opakovat, ale buldočí vůle, chuť vyhrát a absolutně týmový výkon jsou atributy, které naše družstvo zdobí a v utkáních převažují misku vah na naši stranu, z tohoto důvodu jsem pevně věřil, že Velkou Bystřici porazíme.   5. Titul je jistý, co bude dál? Už v minulém kole jste avizovali, že pokud to vyjde další zápasy nevypustíte a půjdete do nich s plným nasazením, platí to stále?  PAVEL Ano platí, vždyť jsem již avizoval, že táto sezóna je výjimečná, a tak bych rád přidal i sérii výher ve všech utkáních. PETR Chceme vyhrát každé utkání, do kterého nastoupíme, nedovedu si představit, že by tomu mělo být jinak!

Otázka, která asi zajímá všechny vaše fanoušky. Jaký je postupový klíč do 1. ligy, máte již přímý postup nebo se o postup musíte utkat s vítězem skupiny západ?

Postup je přímý, tudíž bychom mohli v další sezoně hrát 1-ligu….ale nebudeme.

Proč Sokol Poruba nevyužije přímého postupu do 1. házenkářské ligy žen objasnil předseda oddílu házené TJ Sokol Poruba Jan Zezulčík:

„Je to skutečně tak, v příští sezóně nebude Sokol Poruba pod svou hlavičkou přihlašovat B-tým žen. Toto nelehké rozhodnutí je vyústěním reálné ekonomicko-sportovní úvahy klubu. Vzhledem k úzké spolupráci s oddílem Bohumín 98 1. SC jsme však dojednali, že ženské Béčko bude v soutěži 2. liga žen východ startovat pod tímto oddílem. Mezi oddíly a po dohodě s hráčkami a trenéry bylo předjednáno, že budou po sezóně realizovány kroky k převedení soutěže pod hlavičku tohoto oddílu, stejně jako vyřešeny vztahy k hráčkám a možnost jejich startu za tento oddíl.“

 Pro někoho může být toto rozhodnutí velikým zklamáním, nezbývá než ženám i trenérům poděkovat za skvělou reprezentaci klubu Házená Sokol Poruba a k poděkování přidat i pozvání na poslední zápasy, které pod tímto klubem odehrají. Do další sezony přejeme neutuchající chuť k házené, jak současné záloze Poruby, tak celému vedení klubu, který tímto nelehkým rozhodnutím vlastně logicky podpořil budoucí výchovu mládežnických týmů, abychom o klubu Házená Sokol Poruba měli možnost slyšet i v dalších letech.

Share this Post

Leave a Comment