Skvělý podzim Béčka žen hodnotí trenéři Rekšák a Janoš

Hana Kaczkowská/ 13 prosince, 2018/ Aktuality, Aktuality, Ženy B/ 0 comments

Plný počet bodů s krásnou bilanci 351 : 224 vstřelených a obdržených branek má na svém kontě porubský „B“ tým žen, které šestibrankovým náskokem jasně dominují druholigové tabulce skupiny východ.

Jak podzimní část sezony hodnotí trenéři Pavel Rekšák a Petr Janoš se dozvíte v rozhovoru níže.

Můžete zhodnotit výkony družstva po první polovině základní části?

Pavel: I přes některé výhrady, problémy a starosti si myslím, že se nám podařilo vytvořit dobrý kolektiv, který dokáže táhnout za jeden provaz, a hlavně se holky dokáží podpořit navzájem a pomoci si. Ostatně házená je dle mého kolektivní sport a bez kolektivního pojetí nelze dělat výsledky, takže do hry se zapojily aktivně všechny hráčky a je jen jejich zásluha, jak podzim dopadl. Pořád je na čem pracovat, pořád máme co zlepšovat, ale od toho jsou tady trenéři, aby na nedostatky uměli zareagovat a družstvo připravit. Zbytek, tedy 95% je na samotných hráčkách a ty si s tím poradily velmi dobře. Jednoznačně jsme se mohli spolehnout na všechny hráčky a naše hra není postavena na výkonu jedince, ale celého kolektivu, a proto jsou výsledky takové, jaké jsou.

Petr: Dle dosažených výsledků je na místě chválit. Naše holky po katastrofálním výkonu v prvním poločase úvodního kola ve Velké Bystřici předvedly ve druhém dějství fantastický obrat a toto vítězství nám dodalo potřebné sebevědomí do dalších utkání. Cením si velké vyrovnanosti kádru, který podává stabilní týmové výkony a je pro nás velmi důležité, že družstvo opravdu není postaveno na jedné hráčce. Je naší velkou devízou, že jsme se díky tomu dokázali vypořádat s nastalými absencemi a byli si proto schopni zachovat konstantní výkonnost po celou polovinu sezóny.

Je podle vás tabulka 2. ligy žen vyrovnanější než v loňské sezóně?

Pavel: Ano je. Máme šestibodový náskok a za námi jsou vyrovnané 3 družstva a každé, tak jako my, může porazit každého, ale zároveň může s každým prohrát. 4 týmy jsou opravdu velmi dobré a rozhoduje momentální výkon v daném utkání.

Petr: Doufám, že na jaře žádnou vyrovnanost v čele tabulky nepřipustíme!

Který tým je pro vás letos pozitivním překvapením a naopak?

Pavel: Nenazval bych to překvapením, ale naopak dobrou a soustavnou prací, která je vidět a ukazuje své ovoce. Týmy Velká Bystřice a Lesana Zubří. Velmi dobrá práce a velmi dobré hráčky. Trošku mě mrzí Hodonín, že má moc nabitý program, a tak musí sáhnout do svých rezerv v hráčkách a někdy je to bohužel vidět i ve hře. Ale jejich jednoznačný cíl je postup áčka do MOL ligy, takže mají jiné priority. Přesto i tento tým je velmi kvalitní a dobrý.

Petr: Pro mě je jednoznačným překvapením tým Lesana Zubří. Tento tým hrál v minulé sezóně MSL žen a byl jsem proto zvědav, jak se bude po postupu do vyšší soutěže prezentovat. Mám pro ženy ze Zubří slova chvály, protože jsou rozhodně oživením této soutěže a jako tým na mě působí navíc velice sympaticky.

Který ze zápasů podzimní části vám udělal největší radost?

Pavel: Má odpověď nemůže být jiná než, že mi jednoznačně udělaly radost utkání 1,2,3,4,5,6,7,8,9 a 10. V každém utkání jsem našel pozitiva a klady a z každého utkání mám radost. Nejde o vyhrané utkání, vždyť i my někdy prohrajeme, každá série bude jednou u konce, ale tady jde o plnění cílů do utkání, přístup k utkání, a přístup hráček k úkolům, které jsme si stanovili. Musím mít dobrý pocit z utkání a pak se teprve dívám na výsledek. Musím vědět, že se mohu spolehnout na hráčky, které mám, že nás podrží kterákoliv brankářka, kterou pošlu do branky. A přesně toto se stalo. Nemáme brankářskou jedničku, pro mě jsou obě výborné a volba, kdy, kterou nasadím je vždy aktuální rozhodnutí dle hry a střelců soupeře. Musím říct, že tady jednoznačně podzim vyšel. Stejně tam bych mohl hovořit o jednotlivých hráčkách. Takže ano, výhry těší, ano série je pěkná, ale je to pouze okénko statistiky.

Petr: Já osobně jsem byl v největší euforii po domácím zápase s Velkou Bystřicí. Na toto utkání nás přišli povzbudit také mí nejbližší přátelé, a to pro mě hodně znamenalo. Velice jsem si užil pozápasovou děkovačku poté, co jsem vyběhl mezi ně na tribunu. 😊

Co bylo největším zklamáním podzimu?

Petr: Nepodařilo se nám sehnat žádného sponzora, a proto jsme museli zrušit plánovaný mezinárodní turnaj, který jsme měli v lednu pořádat. Moc jsme se na něj těšili a nad jeho plánováním jsme s Pavlem strávili spoustu hodin. Líbilo by se mi také, kdybychom měli nové dresy, protože ve starých dresech po áčku v porovnání se soupeřkami příliš velkou parádu neuděláme. Takže největším zklamáním podzimu pro mě osobně je to, že se nepodařilo dotáhnout žádné jednání s potencionálními sponzory do zdárného konce.

V týmu panuje dobrá nálada a přátelství. Jak k tomu přispíváte vy, jako trenéři?

Pavel: Není jednoduché to takto stylizovat. Použiji jiný příměr. My jsme oceán a družstvo loďka, která pluje. A je jen na nás abychom dokázali bouři zažehnat, udělat vítr, nebo naopak být sluncem.  Dovolím si ještě jeden příměr. Práce s dívčím a ženským týmem je jako míchání lektvaru. Někdy to vyjde, někdy je moc sladký a jindy je přímo odporný. A tak tu žijeme.

Petr: Já osobně se snažím kolem sebe rozsévat dobrou náladu, jsem věčný optimista a mám radost, když kolem mě všechno funguje. V momentech, kdy se to až tak nedaří, se snažím nacházet taková řešení, abychom byli všichni spokojeni a házená nám přinášela radost.

Chystáte s týmem nějakou společnou oslavu Vánoc?

Pavel: Každoročně máme na konci půl sezony akci sranda mač, kdy si hráčky pozvou svého přítele a proti nim se sehraje utkání s posezením a občerstvením. Dále pak v lednu máme krátké soustředění v Zubří, kde se najde čas i na utužování vztahů. Vánoce jako takové určitě spolu neslavíme, to věnujeme svým nejbližším a nejdražším. I když mé družstvo je mou druhou rodinou, pro kterou žiji.

Čeká nás dlouhá zimní pauza. Čemu se budete věnovat v zimní přípravě a kdy začíná?

Petr: Zimní přípravu jsme začali už prakticky v polovině listopadu. Do konce ledna se budeme připravovat v domácích podmínkách a poslední lednový víkend strávíme na soustředění na chatě v Zubří. Generálkou nám bude turnaj v Otrokovicích, kterého se zúčastníme před startem jarní části soutěže.

Pavel: Úkolů je hodně, a jak jsem již avizoval, je toho hodně na čem je třeba zapracovat. Velice se těším na turnaj, který si budeme chtít velmi užít.

Jaký máte cíl pro jarní část sezony?

Petr a Pavel: Vyhrát 2. Ligu – východ !!!

Určitě se vás fanoušci ptají, zda v případě výhry ročníku 2018/2019 budete usilovat o postup do 1. ligy. Jak to tedy je?

Petr a Pavel: Na našich bedrech leží zodpovědnost za sportovní výsledky. Jsme pevně přesvědčeni, že tento tým postup do 1. ligy na hřišti vybojuje. Jestli se ale skutečně této soutěže zúčastníme, je otázkou na vedení našeho oddílu a jsme sami velice zvědavi, jak to vše nakonec dopadne.

Jaký je váš největší házenkářský sen?

Pavel: Hrát neustále krásnou, líbivou házenou ….

Petr: …. Která zaujme veřejnost. 😊

Share this Post

Leave a Comment