ZAČÁTEK ROKU 2023 ZAHÁJILY NAŠE TÝMY PĚKNĚ ZOSTRA

Petra Vavříková/ 27 ledna, 2023/ Aktuality/ 0 comments

Druhý lednový víkend přivítaly doma starší žačky čtyři týmy z prestižní soutěže své kategorie – Žákovské ligy – HC Háje, HC Zlín B, Házenou Jindřichův Hradec a Tatran Bohunice. Z možných 8 bodů získali 5 do průběžné tabulky soutěže, která končí na začátku května. Souběžně odehrála přípravka turnaj ve Frýdku-Místku.

Hned další víkend čekal minižačky turnaj MS ligy v miniházené 4+1 v Polance a opět starší žačky další skvělý turnaj a to Česko-Slovensko-Polská liga. První kolo se odehrávalo v Polsku ve městě Ruda Ślaska a vzhledem k náročnému programu týmu dali trenéři prostor všem hráčkám kádru. Turnaj hodnotil Radan Ustrnul takto:

„Letošní ČSPL jsme v Porubě pojali trochu netradičním způsobem. Vzhledem k velkému vytížení kostry týmu, tím mám na mysli, Žákovskou ligu, MS ligu, krajský výběr či aktuální Kemp talentované mládeže v Nymburce jsme se rozhodli, že v ČSPL dostanou příležitost všechna děvčata a větší zátěž „naložíme” právě na mladší hráčky, které hrály minulý týden v Žákovské lize méně. Ale jak už jsem řekl, výsledky nás v tomto případě tolik nezajímaly, důležitá byla bojovnost děvčat a sbírání zkušeností, které věříme, že zužitkují v dalších utkáních. Celkově můžeme říci, že starší hráčky zahrály svůj standard a mladší udělaly výkonnostní pokrok. V dalších dvou kolech zůstaneme u stejné filozofie a výsledkové cíle jsou pro nás hlavně v Žákovské lize.“ 

Ve stejném termínu 20.-22.1.2023 proběhl v Praze v Beachklubu Ládví další ročník zimního turnaje v plážové házené Prague open beach handball. Na třech hřištích se odehrály jak turnaje mládeže, tak turnaj EBT mužů a žen. Sokol Poruba reprezentovala velká skupinka – za českou reprezentaci U17 trenérka Petra Vavříková. V týmu dorostenek se objevila ze Sokola Karviná Nafissatou Mbaye, která zároveň hostuje v Sokole Poruba. Na turnaj nejmladší kategorie – mladšího žactva se vydalo družstvo děvčat ze Sokola Poruba pod vedením trenérky Karolíny Brožové, které asistovala momentálně zraněná dorostenka Tereza Dorotíková, která je také v širším kádru reprezentace. Další početnou skupinkou byly porubské mladší dorostenky Alice Jamková, Adéla Kozubková, Ema Rozumová a Markéta Ustrnulová. Ty se zúčastnily semináře pro nové rozhodčí beachhandballu a následně sbíraly rozhodcovské zkušenosti v utkáních mládeže. S nimi jela také jako každý rok už zkušená rozhodčí Klára Jandačová. Posledními zástupci Poruby byly naše, už bývalé hráčky Klára Kostelňáková a Vendula Tichá, které jezdí na turnaj pravidelně jako „stolkaři“ a účastnily se i loňského Beachhandballového Eura v Praze.

Mladší žačky Poruby jely takzvaně na zkušenou, většina týmu hrála plážovou házenou poprvé, ale zápas od zápasu se holky zlepšovaly a nebály se skákat i otočky. Na už zkušenější soupeře stačily pouze v jednom utkání, kdy zvítězily na nájezdy a skončily tak na posledním místě. České dorostenky měly před turnajem ještě své tréninky a odehrály navíc ještě dvě přípravná utkání. Nejprve s mosteckým týmem dorostenek Las Puertas a pak s reprezentačním týmem Ukrajiny. Turnaj ve své kategorii vyhrály, když ztratily pouze první set.

Petra Vavříková hodnotí přípravu českých dorostenek: „S hráčkami jsme se viděli poprvé od Eura. S výkony děvčat jsme byli velmi spokojeni a těšíme se na další srazy. Co se týče naší Nafi, tak je tahounkou týmu, jak na písku, tak v „šatně“. Kromě branek z otočky dává jako jedna z mála branky za dva body ještě z tzv. „ameriky“, což znamená, že zpracuje míč ve výskoku a dá gól ještě před dopadem. Plážová házená má ve světě už dlouho své místo, hrají se jak evropské, tak světové šampionáty, Ligy mistrů a EBT turnaje. V ČR se beachhandball na reprezentační úrovni v novodobé historii hraje teprve necelé dva roky. Brzy by se měl tento plážový sport objevit i na Olympiádě. Je to skvělé zpestření klasické indoorové házené, která je samozřejmě pro nás všechny stále prioritou.“

Foto: archiv trenérů a Robert Grim (beachhandball)

Share this Post

Leave a Comment