ŠŤASTNÉ A VESELÉ

Petra Vavříková/ 22 prosince, 2022/ Aktuality/ 0 comments

Sezóna 2022/2023 je ve své polovině a týmy čeká zasloužené volno a vánoční pauza. V předvánočním týdnu si všechny týmy užily poslední tréninky, kde nechyběla vánoční nálada a trénink si vyzkoušeli u žactva i rodiče. A o zábavu nebyla nouze.

Jak se týmům dosud dařilo na soutěžních palubovkách?

Minižactvo vedené trenérkami Kristýnou Tichou a Evou Dorazilovou se těší z velkého počtu dětí, které házená moc baví. Trenérky zapalují u malých dětí tu správnou jiskru pro sport a vytvářejí dětem na trénincích i mimo ně skvělou atmosféru a podmínky pro jejich všestranný rozvoj. S nejmenšími hrají turnaje v miniházené přípravek a s těmi staršími kromě miniházené 4+1 už okusili „velkou“ házenou. Byli také na Sokolských přeborech v Praze, na Mikulášském turnaji v Karviné.

Mladší žačky vedené trenérkami Petrou Vavříkovou, Kájou Brožovou, Dančou Kortusovou a Klárou Trepáčovou nezačali sezónu nejlépe a v tabulce jsou zatím na posledním místě. Potýkali se s malým počtem děvčat a neustálou marodkou. Přesto se nevzdávají, makají a podařilo se tým rozšířit na počet osmnácti hráček, které tréninky moc baví. Zlepšující se výkonnost potvrdily na nedávné kvalifikaci Házenkářského desetiboje. Z pěti týmů postoupily do regionální kvalifikace se Zlínským krajem, která se bude konat někdy na jaře. Úkolem celého týmu je teď v jarní části odlepit se ode dna tabulky MS ligy a potvrdit tvrdou práci v tréninku také na hřišti.

Starší žačky vedené trenéry Radanem Ustrnulem a Radkem Jurčou v podzimní části nedali soupeřkám v MS lize šanci a bez ztráty bodu vedou tabulku soutěže. Rovněž postoupily jak do ČSP ligy, tak do celostátní  Žákovské ligy. V té se jim zatím daří, když v 1.kole ze čtyř utkání třikrát zvítězily. Od ledna do května je pak čeká dalších pět kol a hned v lednu 14.1. přivítají ve 2.kole další čtyři týmy z celkových pětadvaceti z celé ČR. Kostra týmu tvoří také základ výběru MS kraje, který se připravuje na turnaj V4, který by se měl konat v Maďarsku a na červnový turnaj krajských výběrů.

Dorostenky, mladší i starší, které společně trénují pod vedením trenérky Aleny Humlové, Aleše Trojky, Máši Šmidákové a Kláry Jandačové mají za sebou podzimní část obou nejvyšších soutěží ČR. Většina starších dorostenek je již součástí interligového týmu žen, kde stabilně hrají a sbírají cenné zkušenosti. Ve starších dorostenkách jsou naopak těmi, které tým táhnou a na kterých to celé stojí. Pět z nich je rovněž ve výběru trenéra Dušana Poloze, který vede juniorský reprezentační tým. Jedná se o brankářku Patricii Wizurovou, spojky Kláru Ulmanovou, Karolínu a Kristinu Rajovy a pivotmanku Kláru Mrózkovou. V 1.lize jsou starší dorostenky zatím na 6.místě s deseti body a určitě mají na jaře namířeno o nějaké to patro výše. Mladší dorostenky jsou zatím na 8.místě 1.ligy se šesti body a na jaře určitě také mají namířeno o nějaké to místo výše. V posledním utkání soutěže deklasovaly o 25 branek v severomoravském derby Bohumín a potvrdily tak, že mají chuť a odhodlání se na jaře o body poprat i s favority soutěže. Oběma týmům držíme palce ve velice silně obsazených nejvyšších soutěžích.

Vyzpovídali jsme krátce šéfa klubu, pana Jana Zezulčíka, který poskytl rozhovor pro web DHC Sokol Poruba a nezapomněl zmínit také činnost naši mládeže. Rozhovor je zde:

Honzo, jak hodnotíš polovinu sezóny? Výsledky týmu žen nejsou moc dobré.

„Výsledkově se nám skutečně letos příliš nedaří a asi jsme všichni očekávali o něco lepší bodový zisk. V některých utkáních jsme bohužel propadli i herně, ale ve většině jsme se dlouho s favority drželi a nakonec dobře rozehraná utkání nedotáhli k bodovému zisku.“

Jak říkáš, výkony ve většině utkání nebyly špatné a chybělo kousek k bodům. Jaká opatření klub dělá, aby se situace na jaře zlepšila?

„Na těch dobrých pasážích z podzimu chceme a musíme stavět. Děvčata jsou z drtivé většiny nováčky v nejvyšší soutěži, popřípadě nejsou ještě tak ostřílená, jak by si tato soutěž zasloužila. S každou minutou na hřišti však získávají zkušenosti, herní praxi a sebevědomí. Rozšířili jsme náš realizační tým o specialisty, kteří by měli umět děvčata správně nastavit, aby se nám podařilo dovést dobře rozehraná utkání do vítězných konců.“

Chystáte nějaké novinky vzhledem ke zranění klíčových hráček?

„Je pravdou, že po podzimní části jsme vlivem zranění přišli již o 3 klíčové a ty nejzkušenější hráčky, kdy s jejich návratem to do konce sezóny nevypadá dobře. Pořád ale v základu sázíme na děvčata, která jsou součástí týmu. Tato dostanou příležitost se o to více ukázat a o místo v družstvu bojovat. Zároveň je pravdou, že řešíme nějaké možné příchody, respektive dotažení rozpracovaných příchodů posil či návratů do družstva.“

Co mládež? Jak si ta letos vede? Vloni se mladým Porubačkám nadmíru dařilo.

„Velmi široká otázka. Žactvo se pod dohledem našich trenérů, kterým patří opět mé velké poděkování za celoroční náročnou práci, připravuje na dráhu sportovců a házenkářů. Někteří úspěšně, jiní prozatím pomaleji. Důležité je zapálit jiskru, motivovat, přestát složitá období. V tomto věku chceme vytvořit z dětí partu a motivovat je k tomu chtít být aktivním člověkem a sportovcem.

V dorostu pak vzhledem k účasti v nejvyšší soutěži je už nutný důraz na výkon. Tréninky jsou náročné, program našlapaný. Výjezdy od Strakonic a Písku až po Plzeň, Most či Kynžvart. Za mě se jedná o nejnáročnější kategorie a to i vzhledem k přechodu na střední školu, náročné období spojené s dospíváním apod. Kdo trénuje ženskou složku, ví, o čem mluvím (úsměv). Prozatím si naše děvčata vedou dobře a pohybují se v klidných patrech tabulky. Mají z podzimní části na svém kontě skalpy favoritů, ale i prohry, se kterými jsme nepočítali. To vše ale ke sportu patří a věřím, že společně děvčata zaberou a jaro bude ve všech kategoriích úspěšnější.“

Chtěl bys ještě něco doplnit na závěr?

Na závěr bych chtěl všem našim hráčkám, trenérům a trenérkám, organizačním pracovníkům, fanouškům a všem, kteří porubskou házenou podporují, popřát klidné prožití svátků vánočních. K tomu hlavně pevné zdraví a mnoho úspěchů do roku 2023.

Share this Post

Leave a Comment