HANDBALL V4 CUP

Petra Vavříková/ 6 září, 2021/ Aktuality, Aktuality, Starší žačky/ 0 comments

Od 3. do 5.září proběhl v Ostravě – Polance n/O. první ročník házenkářského turnaje starších žaček a žáků (U14 – U15) zemí Visegrádské čtyřky – Handball V4 CUP. Součástí turnaje byl také bohatý doprovodný vzdělávací a kulturní program a také workshopy pro trenéry a rozhodčí.

Hlavním cílem projektu byla a do budoucna bude výměna zkušeností a rozvoj kompetencí klíčových osob v házené (hráči, trenéři, rozhodčí) a podporovat tak rozvoj házené.

Slovensko na turnaji reprezentoval výběr Bratislavského kraje, Polsko výběr Slezského vojvodství, Maďarsko státní házenkářská akademie NEKA a naši Českou republiku výběr Moravskoslezského kraje. Ve výběru bylo celkem 16 děvčat ze všech týmů MSK kraje. Tým vedla jako hlavní trenérka Lucie Hudečková z Karviné a v realizačním týmu měla k ruce Petra Janoše z Bohumína a naše duo z Poruby Radana Ustrnula a Alenu Humlovou. Důležitým článkem českého výběru bylo osm hráček Sokolu Poruba, jmenovitě Bílková Tereza, Fričová Nikol, Jurčová Viktorie, Mihulová Barbora, Pohorelli Lucie, Rozumová Ema, Ustrnulová Markéta a Vaňová Denisa.

Poruba měla také své zastoupení mezi mladými rozhodčími. Utkání výběrů řídila spolu s ostatními Klára Jandačová.

S organizací programu pro hráčky a hráče byly nápomocny také tři naše hráčky – dorostenky Klára Kostelňáková a Lucie Hlinková a hráčka A týmu Marie Šmidáková. V sobotu odpoledne dokonce navštívila všechna družstva ostravskou ZOO.

O hodnocení turnaje jsme požádali asistenta trenérky Radana Ustrnula, který je zároveň trenérem starších žaček v našem oddíle:

„Turnaj byl na velmi vysoké úrovni a pro děvčata se jednalo o jednu z nejtěžších sportovních konfrontací v jejich dosavadní házenkářské kariéře. Zvláště výběr děvčat Maďarska byl výkonnostně na skvělé úrovni a v turnaji bez porážky přesvědčivě zvítězil. Pro zajímavost, hráčky v akademii trénují 8-10x týdně! Slovenskému týmu jsme podlehli hlavně kvůli neproměňování vyložených gólových šancí včetně čtyř 7metrových hodů v úvodu utkání. S děvčaty toto hodně „zamávalo“ a již se nebyly schopny dostat zpět do zápasu. S týmem z Polska to byl dramatický a vyrovnaný zápas do posledních vteřin. Nakonec náš výběr zvítězil hlavně díky bojovnosti. Závěr druhého poločasu skutečně více než házenou připomínal souboj jednotlivkyň a naše holky ho zvládly vítězně. V konečném pořadí jsme se tak umístili na 3.místě. Závěrem bych chtěl říct, že podobných konfrontací jak děvčata, tak i my trenéři potřebujeme co nejvíce. Tady jsme všichni viděli, v čem je evropská házená před námi a na čem všem musíme společně pořádně zapracovat.“

CZE – SVK 18:30 (10:16)

CZK – POL 23:21 (13:12)

CZK – HUN 12:44 (7:27)

Celkové pořadí turnaje dívek:

  1. Maďarsko
  2. Slovensko
  3. Česká republika (MSK)
  4. Polsko

 

Součástí třídenního programu byl také seminář pro trenéry, na kterém přednášeli zástupci všech čtyř zemí a trenéři si tak odnesli mnoho nových poznatků do práce s mládeží.

Více informací z celého projektu včetně bohaté fotogalerie naleznete na stránkách mskhandball.cz a FB profilu MSKSH  facebook.com/mskhandball.cz nebo přímo na webu akce handballv4cup.com.

Děkujeme všem našim zástupcům za reprezentaci našeho klubu a rodičům a fanouškům za skvělou podporu na tribuně.

Share this Post

Leave a Comment