Prague Handball Cup 2018

Petra Vavříková/ 5 dubna, 2018/ Aktuality, Aktuality, Aktuality, Aktuality, Aktuality, Aktuality, Minižačky, Mladší dorostenky, Mladší žačky, Starší dorostenky, Starší žačky/ 0 comments

Velikonoce už každoročně patří největšímu halovému turnaji na světě – „Pragáči“. Letošní 27. ročník přivítal v Praze 628 týmů z 25 zemí – rekordní počet a hrálo se ve 42 sportovních halách, resp.na hřištích, jelikož například výstaviště Letňany nebo tenisová hala v Radonicích se proměnily na házenkářská hřiště.

Turnaj vždy provází bohatý doprovodný program jak pro hráče a hráčky, tak i pro trenéry a rozhodčí a turnajem žije celé hlavní město 🙂

TJ Sokol Poruba letos také reprezentovalo nejvíc hráček v historii a to 61 plus 11 trenérů a nepočítaně skvěle fandících rodičů 😉 Do Prahy odjela dvě družstva starších žaček a po jednom družstvu mladších dorostenek, mladších žaček a minižaček r. 2007. Až na cestu vlakem do Prahy, kdy vinou spadlého trakčního vedení (přímo na náš vlak – pozn.autora) jsme měli čtyřhodinové zpoždění, proběhl turnaj bez větších komplikací, zranění a až na drobný chvilkový déšť nám přálo i počasí.

Krátce k výsledkům jednotlivých družstev…..

MLADŠÍ DOROSTENKY si v základní sedmičlenné skupině vedly velice dobře, utrpěly jen jednu porážku a skončily na skvělém 2.místě. V hlavní části, ze které postupuje do playoff A pouze první tým, bohužel neuspěly, prohrály o gól s Žirovnicí a s dánským Skanderborg Handbold, pozdějším bronzovým medailistou.

STARŠÍ ŽAČKY v konkurenci 102.týmů byly rozděleny na dvě družstva I a II. „Jednička“ se skládala z děvčat r.2003, dvou r.2004 a doplnily je po dohodě klubů dvě hráčky TJ TŽ Třinec, které se přes počáteční nervozitu skvěle adaptovaly a tým spolu šlapal jak hodinky na i mimo hřiště. V základní skupině skončily na nepostupovém 4.místě, kdy děvčata v utkání o 3.místo v sobotu brzo ráno nezvládly utkání s dánským Esbjergem I. To je ovšem nesložilo a bojovaly už jako sehraný tým v playoff B a došly až do pondělního semifinále, kde v nervydrásajícím souboji podlehly opět Dánkám Viby If I o jeden gól.  „Dvojka“ žaček byla složena z většiny hráček r.2004 a třech r.2005, které jsou už stabilně v kádru st.žaček. Jeden z nejmladších týmů kategorie sice vstoupil do turnaje vysokou porážkou od favorizované Olomouce (konečné 4.místo), ale to byla ve skupině porážka jediná. V základní skupině skončily naše holky jen vinou horšího skóre a neuznaného gólu na 3.místě. Do základní části pak dostaly ve skupině české soupeře – Most (konečné 3.místo) a Jindřichův Hradec. Po porážce od Mostu a po vítězství Mostu nad J.Hradcem už věděly, že dál nepůjdou. To je ovšem vůbec neodradilo a za mohutného povzbuzování rodičů se děvčata pustila bez milosti do o rok starších děvčat z jihu Čech a krásným bojovným výkonem zakončily účast v turnaji jasným vítězstvím.

MLADŠÍ ŽAČKY jely hlavně na zkušenou a utužit nově vznikající kolektiv. A to se povedlo! Jak už bylo napsáno výše, tři ml.žačky doplnily starší kolegyně a tak se družstvo poskládalo napůl z déle hrajících děvčat a napůl z nováčků. Ovšem vůbec se nenechaly holky zahanbit, bojovaly a sbíraly zkušenosti plnými hrstmi. V základní skupině sice zvítězily jen jednou, ale díky lepšímu skóre ve vzájemných utkáních se umístily na krásném 4.místě a postoupily do playoff B, kde jen o gól podlehly kamarádkám z Bohumína.

 

MINIŽAČKY odjely na svůj první tak velký turnaj a zvládly ho s lehkostí dětem vlastní. Tým byl složen z děvčat r. 2007, kdy polovina už má zkušenosti s „šestkovou“ házenou z mladších žaček, druhá polovina si velké hřiště přeběhla poprvé. Porubský potěr se zakousl do soupeřů pěkně zostra a v základní sedmičlenné skupině obsadil nádherné druhé místo. Holky pak čekalo dost volna mezi zápasy a tak se vydaly po krásách Prahy a stihly toho opravdu hodně. V neděli na ně čekal ve čtvrtfinále bohužel zkušený soupeř z Dunajské Stredy, který drtil všechny soupeře vysokým skóre. A bohužel si smlsnul i na našich nejmenších. To ovšem nemění nic na tom, že z 21.týmů v této kategorii naše minižačky skončily jako druhý nejlepší český tým za DHC Plzeň.

Trenéři byli s průběhem turnaje velice spokojeni, všechna družstva odehrála mnoho těžkých utkání, které vždy posouvají tým i jednotlivce o několik stupňů výš. Přidanou hodnotou je vždy utužení party, společné zážitky a nová přátelství. A jako třešnička na dortu je naše nádherná stověžatá matička Praha 🙂

Už teď se všichni těšíme na příští Pragááááááč…..

 

Share this Post

Leave a Comment