DVĚ STŘÍBRA PŘIVEZLY NAŠE HÁZENKÁŘKY ZE SLOVINSKA

Petra Vavříková/ 15 července, 2024/ Aktuality/ 0 comments


Tři týmy Sokola Poruba se letos zúčastnily
již 30.ročníku mezinárodního turnaje Eurofest ve slovinském Koperu. Za podpory klubu, rodičů a také za finanční podpory firmy Hyundai odjely k Jadranu starší žačky, mladší a starší dorostenky. Pod vedením svých trenérů si jely holky vybojovat co nejlepší umístění, ale také užít si hodně sluníčka a moře.

Pro starší žačky to byla po Česko-Slovensko-Polské lize, Prague handball cupu další větší zahraniční zkušenost. Do turnaje holky vkročily vítězstvím nad francouzským Doubs Central 17:10, ale hned poté nestačily na slovenské Malacky 15:19. Z porážky se rychle otřepaly, vydřely vítězství nad dalším francouzským týmem Uriage HBC 16:15 a s přehledem porazily dánské Saeby HK 14:13. Vypjaté utkání v bouřlivém prostředí o postup do semifinále proti maďarskému HTE přes poločasové jednobrankové vedení holky nezvládly a podlehly 9:13. Na utkání o 5. místo proti francouzskému Sarrebourgu se holky nedokázaly po neúspěšném semifinále soustředit a podlehly 11:18.

Mladší dorostenky čekal na úvod francouzský Lyon, jeden z favoritů turnaje. Přestože holky celé utkání dotahovaly náskok soupeře, v posledních pěti minutách „zpevnily obranu“ a s pomocí brankářek již neinkasovaly a zvítězily 14:13. Další Francouzky z Julien Dernice již s přehledem porazily 14:8, stejně jako švýcarský tým Nyon Hanball 19:8. Vítěznou jízdu zakončily s lotyšským Olaine vítězstvím 19:3 a Malackami 18:11. Tím si zajistily vítězství ve skupině. I díky tomu v posledním utkání skupiny polevily v pozornosti a podlehly domácí Izole.

V semifinále holky už opět soustředěným výkonem zvítězily nad francouzským ESSAHB 15:10. Do finále proti domácím Jadran Bluemarine vstoupily neproměněním brankových příležitostí a technickými chybami. Celé utkání pak jen dotahovaly náskok soupeře, což se bohužel nepodařilo, podlehly 14:18 a získaly tak stříbrné medaile.


Kategorie starších dorostenek byla vzhledem k malému počtu přihlášených družstev zrušena a týmy byly zařazeny do soutěže žen. Přes počáteční nervozitu starší dorostenky  do turnaje vletěly vítězstvími nad dánským Seaby HK 22:16 a belgickým SA Bocholt 21:5. Dramatické utkání s domácími Koper Reunited skončilo remízou 21:21. V posledním utkání skupiny v českém derby přehrály Sokol Vršovice 17:12. Nejlepší výkon si holky schovaly na semifinále proti dalšímu domácímu týmu ŽURD Koper. Před zaplněnými tribunami, kde sváděli „souboj“ v povzbuzování naši fanoušci s domácími ze sebe holky vyždímaly maximum a zvítězily 15:13. Ve finále už bohužel nestačily na tým ČETA (výběr bývalých reprezentantek Slovinska), kterému podlehly 17:22. Přesto jsou stříbrné medaile velkým úspěchem, ve který před turnajem nevěřil ani největší optimista.

Turnaj v Koperu není jen o házené, zdobí jej také bohatý kulturní a společenský program. Poruba měla dvojnásobné zastoupení v tradiční soutěži Miss Eurofest a zde přišel další úspěch. Titul druhé Vicemiss získala starší žačka Natálie Kapcová, které tímto gratulujeme.

Naše děvčata tak již po několikáté zanechala ve Slovinsku nesmazatelnou stopu a těší se na další účast. Děkujeme všem, kteří nám fandili jak přímo v Koperu, tak i na dálku a nyní přejeme všem krásné prázdniny a zaslouženou dovolenou.

Share this Post

Leave a Comment