STARŠÍ ŽAČKY USPĚLY V CELOSTÁTNÍ ŽÁKOVSKÉ LIZE

Petra Vavříková/ 26 května, 2023/ Aktuality/ 0 comments

Naše starší žačky v letošní sezóně dominují v MS lize starších žaček a získají oprávněně titul mistryň. Soutěží, která ale vždy řádně prověří házenkářskou kvalitu, je celostátní Žákovská liga. V té se sejde 25 nejlepších týmů republiky a turnajovým systémem každý s každým bojují o titul Mistryň ČR.

Ze šesti turnajů, vždy po jednom každý měsíc od prosince do května, odehrály dva v domácím prostředí a další turnaje odehrál tým pod vedením trenérů Radana Ustrnula a Radka Jurči ve Velké nad Veličkou, Plzni, Vršovicích a Pardubicích. Ze 24 utkání nakonec holky 13krát vyhrály, 1krát remizovaly a 10krát prohrály. S 27 body tedy nakonec skončily na skvělém 10.místě, což trenéři považují za velký úspěch v silné konkurenci.

Jak tedy okomentoval letošní ročník jeden z trenérů, Radan Ustrnul?

„Z účinkování v letošní Žákovské lize jsme měli trochu obavy. Oproti loňské sezóně byl kádr malinko užší. Přestože v MS lize dominujeme, v konfrontaci s nej týmy ČR víme, že to tak zdaleka neplatí. I hráčky, které znaly tuto náročnou soutěž z loňského roku, byly malinko nervózní. Hned v prvním kole ale získaly 6 z 8mi možných bodů, z toho nás ve druhém utkání čekalo „derby“ s Bohumínem, kdy holky také zvítězily. Z děvčat spadla nervozita a k dalším utkáním přistupovala se zdravým sebevědomím. V následujících turnajích ŽL se nám bohužel nevyhnula zranění a tedy absence zkušenějších hráček, takže jsme občas ztratili body zbytečně, ale jindy zase trochu překvapivě získali. V posledním turnaji, kdy tři družstva ze čtyř byla v tabulce bodově daleko před námi, jsme potřebovali 4 body k teoretické šanci udržet se v první desítce. Hned první utkání se Zlínem holky vzaly pod heslem „teď nebo nikdy“. Mimořádným nasazením a bojovností soupeře zaskočily a vypravovaly si až pěti brankový náskok. Zlín samozřejmě reagoval a posílal na hřiště v krátkých intervalech jednu odpočatou kvalitní hráčku za druhou a soustavným tlakem se mu podařilo 7 minut před koncem vyrovnat. Holky ještě našly sílu odpovědět a posledních 6 minut se změnilo v urputný boj, kdo s koho. Do konce utkání již branka nepadla a radost z vydřeného vítězství 13:12 byla obrovská. Následně jsme do tabulky ještě připsali 2 body za vítězství nad Pardubicemi a čekali, jak dopadnou všechna další utkání. Vše nám hrálo do karet a naše bojovnice skončily v „TOP 10 ČR“! Co říct závěrem. Děvčata jsou každá jiná, jedna tišší, druhá jak megafon, jedna si čte, druhá kreslí, třetí tančí se sluchátky, další nepustí mobil z ruky, jiná fotí, atd. Ale když se jedná o házenou, jsou TÝM. Pomáhají si, podporují se, bojují jedna za druhou. To, že v ŽL vybojovaly jednu remízu vteřinu před koncem a pět utkání vyhrály o jednu branku, svědčí o tom, že tyhle holky se nikdy nevzdávají a jako tým se rvou o vítězství až do konce, do posledního hvizdu rozhodčího. Jsme na ně opravdu hrdí!“

Děkujeme celému týmu za skvělou reprezentaci porubské házené.

Share this Post

Leave a Comment