PORUBSKÁ MLÁDEŽ OPĚT NA NEJVĚTŠÍM HALOVÉM TURNAJI V PRAZE

Petra Vavříková/ 13 dubna, 2023/ Aktuality/ 0 comments

Čtyři naše týmy – minižačky, mladší a starší žačky a mladší dorostenky odcestovaly ve čtvrtek 6.4.2023 do Prahy na oblíbený turnaj Prague handball cup (Pragáč). Letos se konal již 30. jubilejní ročník a pro trenéry i hráče byl připraven kromě mnoha utkání také bohatý doprovodný program. Družstva mohla využít v Praze mnoha příležitostí si v rámci turnaje projít zdarma některé památky nebo využít mnoha slev na různých atrakcích, jako třeba lasergame, bobové dráze, bowling apod. V sobotu čekal na všechny účastníky uvítací ceremoniál a obnovená a velmi oblíbená Křižíkova fontána na pražském Výstavišti. Hráči a hráčky měly na programu diskotéku a další zábavný program a trenéři a rozhodčí si užili bohatý raut.

Po velmi úspěšném loňském ročníku, kdy mladší dorostenky turnaj ve své kategorii vyhrály, tak vysoké ambice letos naše družstva neměla, ale holky umí překvapit a bojovnost ve všech utkáních nikomu nechyběla. Vše bylo tedy otevřené.

Minižačky byly poprvé na takovém velkém turnaji, kde se hraje již „velká“ házená a celý tým se do Prahy moc těšil. V základní skupině odehrály utkání převážně s českými týmy. Vyhrály utkání s Turnovem, na další soupeře nestačily a čekala na ně vyřazovací část v play off B. Tam odehrály další dvě utkání, porazily Plzeň II  a těsně prohrály s HC Háje. Odehrály tak osm těžkých utkání a získaly mnoho házenkářských zkušeností.

Mladší žačky si jely do Prahy pro cenné zkušenosti, zlepšit házenkářské dovednosti a utužit partu. Jelikož se tým od začátku sezóny teprve skládá, sehranost na začátku turnaje pokulhávala. První dvě utkání s německým a rakouským týmem prohrály holky vysoko, pak narazily na české a jeden slovenský tým a i když vše ve skupině prohrály, zlepšovaly se zápas od zápasu. Stejně jako minižačky hrály playoff B a v prvním utkání narazily na známé Klimkovice. Na ty si věřily a konečně se mohly radovat z výhry. V dalším utkání narazily také Háje a dále už nepostoupily.

Starší žačky jely na turnaj bojovat o co nejlepší umístění, věřily si a také se jim povedlo ve skupině obsadit skvělé druhé místo. Z týmů ze Švédska, Německa, Estonska, Slovenska a Česka nestačily pouze na slovenskou Šalu a postoupily tak do nepříjemné postupové tříčlenné skupiny. Z té vždy postupuje do play off A jen jeden tým, takže je nutné porazit oba soupeře. To se bohužel už holkám nepodařilo, podlehly těsně Finkám o dvě branky a známému soupeři z Velké n.V. také podlehly a do dalších bojů už nepostoupily.

Mladší dorostenky jely obhajovat první místo. Moc dobře věděly že letos to bude těžké, ale ne nemožné. Ve skupině se utkaly s Němkami, Dánkami, Švédkami, Slovenkami a pražskými Kobylisy. Těsně nestačily pouze na Němky a obsadily stejně jako starší žačky druhé místo a to jen o horší vzájemné utkání. Také je čekala vyřazovací tříčlenná skupina. Tam narazily na velmi známý Bohumín a loňské finálové soupeřky Slavii Praha. I když se nejprve s Bohumínem trápily, koncovka patřila našim holkám a utkání vyhrály. Slavia vysoko porazila Bohumín a tak naše holky věděly, že se Slavií to bude boj o postup.  Bohužel Pražanky potvrdily svou kvalitu z ligy, vyhrály a z postupu se radovaly ony.

Pondělí tak bylo pro všechny týmy už volným dnem, počasí se umoudřilo, vysvitlo sluníčko a všechny naše týmy si tak užily rozkvetlý Petřín. Turnaj tak splnil to, co od něj trenéři především čekali. Mnoho kvalitních utkání, jiné házenkářské styly a také neházenkářský program v Praze. Už teď se všichni těšíme na další ročník.

Share this Post

Leave a Comment